Är leverfläckar farligt?

Jag har funderat lite på detta med leverfläckar och födelsemärken. Hur vet man om de är farliga eller inte? Oftast är det ju så att alla har dem, i mer eller mindre utsträckning. Hudcancer är en av de cancerformer som ökar snabbast i Sverige. Den allvarligaste varianten är malignt melanom. Man kan tydligen upptäcka detta genom sina leverfläckar och födelsemärken. Men sedan finns det de som är ofarliga. Dessa kan man göra något åt. Läs mer om leverfläckar och åldersfläckar via länken. Mer info här finns att läsa.

6 tecken på att ditt födelsemärke kan vara farligt

Hittade en lista på nätet som man kan kolla av för att se om det är så att de födelsemärken man har är farliga.

Oregelbundenhet är punkt 1. Ett ofarligt födelsemärke är ofta regelbundet i formen. De flesta melanom är asymmetriska. Sedan ska man ha koll på om det är ojämna kanter. lakartade märken har ojämna kanter som kan vara röda och inflammerade. Det tredje att kolla är om det är färgskiftningar. Vanliga födelsemärken är enfärgade och jämnt bruna. Ett melanom kan ha flera färger och vara nästan svart på vissa ställen.

Storleken är även den viktigt att ha koll på. Melanom är ofta större än 5 millimeter i diameter och brukar även fortsätter att växa.

Vart det är placerat med är även det något att fundera på. De som är elakartade finns ofta på benen hos kvinnor och på bröstet eller ryggen hos män. Även armarna är en vanlig placering.


Ofarliga märken har ofta samma jämna höjd, medan melanom kan ha ett upphöjt parti där tumörcellerna börjar växa på djupet.

30 Jan 2020