Få hunden att skälla mindre

Hundar skäller ibland, i vissa situationer och det är helt normalt. Många gånger är det helt enkelt ett sätt för dem att kommunicera. Men är det så att din hund skäller eller ylar väldigt ofta, så kan det finnas orsaker bakom som stress eller annat. En bra sak att använda kan vara ett antiskällhalsband, läs mer om sådana på husdjursrevyn.se. Dock handlar det om att du ska hitta orsaken bakom varför den skäller och träna bort det. Ett antiskällhalsbandet ska användas som ett redskap i träning, och inte som lösning på problemet. Det är endast om skällandet utvecklats till ett problem för dig eller din hund som du kan försöka träna bort det. Det kan handla om att hunden skäller okontrollerat, verkar stressad eller skäller i oönskade situationer.

Varför skäller hunden?

Du måste börja med att ta reda på varför din hund skäller.

Vanliga orsaker till att en hund skäller är:

  • Stress
  • Hunden är rädd eller osäker och vill skrämma bort det läskiga
  • Hunden är avlad för att varna/larma
  • Hunden har lärt sig att det lönar sig att skälla i vissa situationer

Träna bort skällandet

När du tagit reda på varför den skäller, så är det bra att börja träna bort det. Är det för att hunden är stressad, så gäller det att göra den mer harmonisk. För att den ska bli det så måste den ha en lagom balans av vila, motion, arbete och social samvaro. 

Om det beror på att hunden är rädd eller osäker så behöver träningen fokuseras på att förändra hundens känsla och helt enkelt få hunden att bli mer bekväm i situationen. När känslan ändras försvinner ofta skällandet av sig självt.

23 Dec 2020