Hampafrön är nyttigt

Har ni hört talas om hampafrön? Det är något som anses vara  riktig ”superfood”. Det är inte så konstigt eftersom att det är ett av de mest näringsrika fröer som finns samt att den smakar gott. Man kan dessutom göra en massa saker med hapafrön så som hampafrösmör, hampafröolja, hampaprotein, hampamjöl och hampamjölk. På skonhetsguiden.se kan du jämföra olika hampafrön. 

Även om man säger hamapfrö, så är det egentligen inte ett frö, utan det är en frukt som innehåller ett frö. Fröet har nyttiga växtsteroler och vitaminer och mineraler som E-vitamin, kalium, fosfor och magnesium. De är även fiberrika och innehåller alla essentiella aminosyror vilket gör det till en bra vegetabilisk källa för fullvärdigt protein.

Det går att använda fröna som de är, genom att strö över salladen, yoghurten, gröten. De gåår även att tillsätta i smoothies eller använda i bakning och maträtter efter tycke och smak.

Tillverka hampamjölk

Som vegetabilisk mjölk är hampamjölk riktigt gott och dessutom lätt att göra själv. 

Detta behöver du:
2,5 dl skalade hampafrö
9 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm havssalt
1-2 msk honung beroende hur söt du vill ha den (kan uteslutas)
Nötmjölkspåse
Gör så här:
Blötlägg hampafröna i 1 dygn eller över natten. Sila av vattnet och skölj fröna. Lägg dom i en mixer och tillsätt övriga ingredienser. Mixa allt tills hampafröna finfördelats ordentligt. Sila vätskan genom en nötmjölkspåse och ner i en skål. Häll upp din mjölk på flaska och förvara kallt. Mjölken håller sig i kylskåp i ca 5 dagar.

1 Dec 2020