Smarta tips för att spara på elen

Drar din elmätare löjligt mycket el? Låt då först en elektriker i Uppsala kolla över det, så att det inte finns några fel. Att spara på elen har blivit allt viktigare, inte minst med tanke på de stigande elpriserna!

Något som drar mycket el, det är uppvärmningen. Där kan du ha mycket pengar att spara! Nästa gång du höjer eller sänker värmen, tänk på att bara en grads sänkning minskar uppvärmningskostnaderna med cirka 5 procent. Se till att täta dragiga fönster, eller kanske se över om det är läge att byta dem helt. 

Enkla energispartips för att spara på belysning

En sak du kan göra, det är att byta ut alla dina glödlampor till LED. En led-lampa håller 30-40 gånger längre än en glödlampa och använder ungefär en femtedel så mycket el. 

Sedan kan det i vissa rum vara idé att ha en dimmer, då det sparar energi. Sen ger en dimmer en mer harmonisk och mysig stämning i rummet.

För utomhusbelysning kan det vara värt att satsa på att installera en skymningssensor som släcker lamporna när dagsljuset är tillräckligt starkt, eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet.

Ha inte onödigt många lampor tända i de rum du ändå inte är i.

Enkla energispartips för spis och diskmaskin

  • Sätt lock på kastrullen när du kokar mat eller vatten. Du kan spara upp till 80% av energin som går åt.
  • Utnyttja eftervärmen genom att stänga av ugn eller platta några minuter innan maten är färdig.
  • Använd vattenkokaren istället för spisen. 
10 Feb 2022