Vad är fillers?

Du har säkert hört talas om tjejer (och även killar) som har fått fillers, men vad är det för något? Och hur funkar det egentligen? Här får du svaren på många av de frågor som gäller just fillers och kanske kan jag spräcka en och annan myt. 

Inte ett sätt att stoppa åldrandet

Men det bromsar upp de saker som vi förknippar med just åldrande. Fillers kan släta ut och fylla upp för att ge dig en yngre look. Särskilt vanligt är det att använda fillers i läpparna för ett ge ett fylligare och snyggare utseende. En behandling sitter i mellan 3-6 månader så du måste hela tiden fylla på för att bibehålla ditt nya utseende. 

Detta innehåller sprutan

Det ämne man sprutar in heter Botulinumtoxin. Det är en slags nervgift som gör att signalerna mellan muskel och nerv stoppas. Det slätar ut huden, och ger mer fyllighet. Samma ämne används även vid extrem svettning där man då stänger av signalen mellan nerverna och svettkörteln istället. 

Det var lite av en slump att fillers blev en del av skönhetsindustrin. Botulinumtoxin användes först till att lindra ofrivilliga ryckningar i ansiktet hos patienter. En av biverkningarna var att de började se yngre ut och det dröjde inte länge innan man började injicera fillers för skönhetens skull. 

Gör det ont?

Den nål man använder är väldigt tunn och sticket du får känns knappt. Det blir en liten svullnad efter behandlingen som kan strama lite men smärta och fillers är inget man brukar sätta samman. Du behöver inte sjukskriva dig, utan kan gå till jobbet som vanligt. 

En annan fråga som ofta dyker upp är: När kan man börja sminka sig efter fillersbehandling? När man gjort sig fräsch och snygg så vill man ju också accentuera detta med en smakfull makeup eller hur? 

Svaret på den frågan är individuell men som regel kan man säga att du ska undvika att sminka dig i ett dygn. Du kan använda dig av lättare smink i de områden du inte behandlat, men har du fillers i läpparna så ska du inte ha läppstift. Undvik heltäckande smink helt enkelt. 

28 Jun 2020